'Levensverwachting daalt door 100 op A10'

28-11-2013

AMSTERDAM (Novum) - Door de snelheidsverhoging op de A10-West naar 100 kilometer per uur lopen tienduizenden Amsterdammers een groter risico op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten. Hun levensverwachting daalt met 79 dagen, zegt Milieudefensie. De organisatie kaart haar bezwaren tegen de verhoging vrijdag aan bij de rechtbank in Amsterdam.

De uitstoot van roet en stikstofdioxide is volgens Milieudefensie sinds de snelheid vorig jaar juli werd verhoogd van 80 naar 100 met zeven procent toegenomen. Dat is ongeveer evenveel als langs de A13 bij Overschie, waar de snelheid vorig jaar ook is verhoogd. In Amsterdam is de vervuiling echter groter en er wonen meer mensen, aldus Milieudefensie.

De organisatie stapte voor de snelheidsverhoging op de A13 ook naar de rechter. Die bepaalde vorige week dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) fout zat. Ze heeft de belangen van omwonenden te weinig meegewogen en moet opnieuw een beslissing nemen over de bezwaren tegen de verhoging.