Vraag naar winterbanden stabiliseert

15-10-2013

(Novum) - Na jaren van toename lijkt de vraag naar nieuwe winterbanden te stabiliseren. De Bovag verwacht dat dit jaar 450 duizend auto's van nieuwe winterbanden worden voorzien, evenveel als vorig jaar.

Het afgelopen decennium is de vraag naar winterbanden explosief gestegen. "Dit jaar worden 1,8 miljoen winterbanden verkocht, vijftien jaar geleden waren dat er nog zo'n 85 duizend", zegt een woordvoerder van de Bovag.

De toename in de jaren vanaf 200 komt volgens de woordvoerder door strengere wetgeving in het buitenland. In Duitsland moeten auto's zijn aangepast aan het weer. Als het vriest zijn winterbanden daar verplicht. Inmiddels geldt deze regel ook in onder meer Luxemburg en Tsjechië.

In België werd getwijfeld over het invoeren van een soortgelijke maatregel, maar twee weken geleden besloot de regering het niet te doen. "Die wil de automobilisten niet opzadelen met extra kosten", zegt de woordvoerder. "Er wordt nog wel gedacht over een stimuleringsregeling. Bijvoorbeeld in de vorm van korting op verzekeringspremies."

De regeling in Duitsland bestaat inmiddels al een aantal jaren, waardoor de banden die toen werden gekocht inmiddels aan vervanging toe zijn. Hierdoor blijft het aantal verkochte banden volgens hem op peil. "De profieldiepte van winterbanden moet in Duitsland vier millimeter zijn, dat is als automobilist ook iets om rekening mee te houden."

Van alle auto's in Nederland wordt volgens de Bovag 35 procent uitgerust met winterbanden. Het leeuwendeel is voorzien van banden die in voorgaande jaren zijn aangeschaft. Van de leaseauto's heeft zestig procent winterbanden en van de particuliere auto's dertig procent.

Bij temperaturen onder de 7 graden hebben winterbanden meer grip dan zomerbanden. "Over het algemeen zie je een sterk toenemende vraag zodra het sneeuwt, maar lang daarvoor heeft het dus al nut om winterbanden te hebben. Wij raden iedereen dan ook aan om een afspraak in te plannen want als het eenmaal sneeuwt is de wachttijd al snel drie weken", zegt de woordvoerder.

Vanwege de nachtelijke kou heeft het volgens de zegsman nu al zin om met winterbanden te rijden. De vorige winter was op februari na relatief mild, waardoor er geen onverwachte toename was in het aantal aangeschafte winterbanden.