Emile Ratelband motiveert tijdens grootste truckersontbijt

28-12-2013

DEN BOSCH - “Aan het Grootste truckersontbijt ooit hebben 997 vrachtwagenchauffeurs meegedaan. Het vorige Amerikaanse record stond op 224. Dus wij hebben dat verbroken”, zegt een trotse Emile Ratelband die was gevraagd om de deelnemers zaterdagochtend in Den Bosch te motiveren.

En dat is hem in de Brabanthallen goed gelukt. ”Het was helemaal fantastisch. Eigenlijk is ons record nog hoger. Er kwamen nog veel mensen binnen en uiteindelijk waren er 1050 mensen aan het ontbijten”, aldus Ratelband.

“Maar de notaris ging al vroeg aan de slag en wilde alleen de etende zittende chauffeurs meetellen. Niet hen die bijvoorbeeld met het eten bereiden bezig waren. Dat maakte mij boos en ik kreeg ruzie met die notaris.”

Tsjakka
“Dus ik stuurde hem weg, maar niet voordat hij ons een officiële verklaring had gegeven dat wij het record hadden verbroken”, klinkt het.

“Dat in de Brabanthallen het grootste truckerontbijt is gehouden is natuurlijk helemaal Tsjakka! Er waren vier koks bezig met bijvoorbeeld het bakken van spek en eieren. Die eieren zijn ’s morgens vroeg uit Barneveld gekomen met een vrachtwagen.”

Rutte en Samson
“Mooie vrouwen in hotpants brachten de chauffeurs koffie. Ik gaf om 8:40 uur het startschot. Natuurlijk deed ik een peptalk. En vertelde de chauffeurs dat ik trots op ze ben. En dat ik Rutte en Samson ga vertellen dat ze eens met de chauffeurs mee moeten gaan rijden.”

“En dat ze dan tot inzicht komen dat de maximum snelheid moet worden verhoogd, dat de rijtijden aangepast dienen te worden en dat de grenzen zo snel mogelijk dicht moeten voor concurrerende Polen, Roemenen en Hongaren”, zegt hij nadrukkelijk.

Prachtig evenement
Het grootste ontbijt is onderdeel van het Truckers Eindejaarsfestijn. Ratelband: “Een prachtig evenement. Volgend jaar komt er een nog serieuzer tintje aan. Met onder andere seminars over dingen die de chauffeurs aanspreken.”

En: “Er zijn verschillende vrachtwagenmerken aanwezig. Helaas is Volvo er niet. Die hadden blijkbaar geen zin om budget vrij te maken. “

“Het is de eerste keer dat ik erbij ben. Ik ben gevraagd naar aanleiding van mijn recente column op Transport Online. Daar heb ik enthousiaste reacties op gekregen. Voor volgend jaar hebben ze in elk geval al een bezoeker, dat ben ik!”, besluit Ratelband.
Er is zaterdag een bedrag overhandigd aan de Stichting Opkikker.