Zwaar verkeer in maart 2014 weer over brug Kootstertille

05-12-2013

KOOTSTERTILLE - Als het weer en de werkzaamheden meezitten, kan zwaar verkeer in maart 2014 weer over de brug Kootstertille rijden. De provincie start in januari 2014 met het stabiliseren van de fundering van de brug. Die is dan weer sterk genoeg om het gewicht van vrachtwagens, bussen en trekkers te dragen. Op 13 november stelde de provincie een verbod in voor zwaar verkeer.

Dit deed zij nadat een tanker tegen de brug was gevaren. Hierbij raakten de fundering en het brugdek beschadigd. De provincie vond het niet langer verantwoord om zwaar verkeer over de brug te laten rijden, omdat het teveel druk geeft op de fundering. Zware voertuigen moeten nu omrijden via Burgum of Blauwverlaat. Landbouwverkeer rijdt via Schuilenburg.

Na grondig onderzoek heeft de provincie er voor gekozen de fundering van de brug te stabiliseren. Het gaat in dit geval om de aangevaren pijler. Aan de kopse kanten van de pijler komen stalen palen, die met beton aan de pijler worden verbonden. Deze palen houden de pijler op zijn plaats. De fundering wordt zo ontworpen dat deze minimaal 10 jaar mee gaat. Het is nog niet te zeggen wat deze oplossing kost. Daarvoor moeten nog berekeningen worden gedaan.

Het brugdek is later aan de beurt. Provincie en Rijkswaterstaat kijken naar de mogelijkheid om het brugdek aansluitend te repareren en maken daar nog met elkaar een afspraak over. Rijkswaterstaat voert de reparatie uit, omdat zij per 1 januari 2014 beheerder is van het Prinses Margrietkanaal en de bijbehorende bruggen. Tot die tijd kunnen schepen tot 7.30 meter onder de brug door varen. De provincie en Rijkswaterstaat stemmen alle werkzaamheden aan de brug Kootstertille met elkaar af.