Weer minder files in 2013 door wegverbreding

24-12-2013

AMSTERDAM - Wegverbreding en de aanleg van tunnels hebben in 2013 gezorgd voor minder files in Nederland. De filedruk, lengte maal duur van de file, daalde met acht procent ten opzichte van 2012. Voorgaande jaren was de daling met zestien procent en 24 procent forser. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) lijkt de daling van het aantal files te stagneren.

Het knooppunt Terbregseplein op de A20 van Rotterdam richting Gouda was het grootste knelpunt van 2013. Het knelpunt verstoot het knooppunt Ewijk op de A50 richting Oss van de eerste plek. Daar daalde de filedruk met vijftig procent door de verbreding van de weg bij de Waalbrug.

De drukste dag op de weg in 2013 was 15 januari door de flinke sneeuwval. In de ochtend stond er in totaal 929 kilometer file op het hoofdwegennet.

Wegverbreding zorgt op sommige plekken ook voor nieuwe knelpunten omdat er meer verkeer is. Bij knooppunt Rijnsweerd staat vrijwel elke avondspits een file richting Utrecht. Voorheen vormde vooral het knooppunt Hoevelaken daar een probleem. Ook bij Oosterbeek op de A12 richting Arnhem en bij Malieveld op de A12 richting Den Haag is het drukker. (Novum)