Scania zet stakers onder druk met bezuinigingsmaatregelen

26-09-2013

UTRECHT - Morgen, vrijdag 27 september gaan er weer honderden metaalwerknemers, waaronder installateurs, truckbouwers en kantoor meubelmakers, staken voor een goede cao. Werknemers in het Oosten, Noorden, Westen en Midden van het land, van onder andere Scania, Gispen, VDL bus, Batavus, Cofely en Wärtsila, leggen de werkzaamheden neer.

Bij Scania is er onder meer actie aan de poort en een Braziliaanse vakbondsleider van DAF komt zijn steun uitspreken bij Prysmian (voorheen Draka).

Scania zet werknemers onder druk
Scania zet werknemers onder druk om niet te staken via oproepen in het bedrijf. Onder andere door te dreigen met bezuinigingsacties als mensen gaan staken. Jeanette Brouwer, bestuurder FNV Metaal: "Dit is op zijn zachts gezegd echt onbehoorlijk. Je mag hopen dat dit een averechts effect sorteert. Ik krijg signalen dat werknemers erg verbolgen zijn over deze praktijken. De Scania werknemers hebben eerder zelfs een handreiking gedaan aan de Scania directie om stakingen te voorkomen. Door apart afspraken te maken gebaseerd op de voorstellen van de vakbonden voor de landelijke cao voor grootmetaal. De overeenkomst verdwijnt dan zodra er een landelijke cao afgesproken is voor de grootmetaal. Scania wilde geen afspraken maken en sloeg de handreiking af. De Scania werknemers laten zich dan ook niet tegenhouden en gaan staken voor waardering."

Waardering vakmanschap
De metaalwerkers willen waardering van hun vakmanschap, met een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en gelijk loon, bij gelijk werk. Allemaal thema’s die de sector aantrekkelijk moeten maken voor jong en oud.

De sectorstakingen in de Metaal, georganiseerd door FNV Metaal, CNV vakmensen en De Unie, hadden afgelopen vrijdag 20 september een succesvolle start, er waren ruim 2700 geregistreerde stakers aanwezig in Rotterdam en Eindhoven. Afgelopen maandag 23 september waren er regionale estafettestakingen, in Hoogezand, Den Bosch en Nijmegen. Waarbij honderden werknemers de werkzaamheden neerlegden. Bij de regionale estafettestakingen voeren metaalwerknemers in heel Nederland weken achtereen actie op de maandag- en vrijdagen afwisselend in regio’s, branches en concerns.