Verbreding A27 bij Utrecht pas in 2018

20-09-2013

UTRECHT (Novum) - De omstreden verbreding van de A27 bij Utrecht is uitgesteld. Dat meldt actiegroep Kracht van Utrecht op zijn website, op basis van documenten die met Prinsjesdag openbaar zijn gemaakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat het echter niet om uitstel dat nu is bekendgemaakt, maar om een actualisatie van eerder opgelopen, bekende, vertragingen.

Zowel het definitieve besluit tot de verbreding naar twee keer zeven rijstroken als de realisatie ervan wordt twee jaar uitgesteld, meldt de actiegroep, die tegenstander is van meer asfalt rond Utrecht. Het zogeheten Tracébesluit is van 2014 verschoven naar 2016. De realisatie staat nu gepland voor 2018 in plaats van 2016.

De woordvoerder van het ministerie benadrukt dat deze planning het gevolg is van eerdere vertragingen als de val van het kabinet, het controversieel verklaren van het onderwerp en het onderzoek naar de haalbaarheid van het project door de commissie Schoof. "Het document waar Kracht van Utrecht naar verwijst, wordt echter maar eens per jaar geactualiseerd", aldus de zegsvrouw.

De verbreding van de A27 bij het natuurgebied Amelisweert is omstreden. De verbreding stuitte in het verleden op verzet van onder meer de PvdA, SP en D66. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) benadrukte op Prinsjesdag echter nog eens vaart te willen zetten achter belangrijke wegprojecten, zoals onder meer de verbreding van de A27.