A20 nu grootse fileknelpunt op snelweg

10-10-2013

AMSTERDAM(Novum) - De A50 tussen de Waalbrug en Ewijk is niet langer het grootste fileknelpunt op de Nederlandse wegen. Op de eerste plaats in de filetoptien staat nu de A20 tussen Crooswijk en knooppunt Terbregseplein. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Hoewel de filezwaarte, de lengte keer de duur van een file, op de A20 in het afgelopen jaar wel daalde, blijft het daar nog wel het vaakst vastlopen. Op de A50 profiteren weggebruikers van de nieuwe brug met drie rijstroken in beide richtingen, waardoor de filezwaarte daar nog verder daalde. Ook op andere trajecten in de top tien daalde het aantal files.

In totaal nam de filezwaarte sinds mei af met 3,6 procent, zonder dat er minder werd gereden. De ANWB meldde eerder deze maand al dat dat percentage op de Nederlandse wegen nog nooit zo laag is geweest. Op jaarbasis wordt op de Nederlandse wegen zo'n 64,4 miljard kilometer gereden. Gezamenlijk verliezen weggebruikers per jaar zo'n 41,9 miljoen uur in de file.