Transportprijzen terug op hetzelfde pijl als in het derde kwartaal van 2012

19-11-2013

Uit de zeventiende editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting blijkt dat de transportprijzen in het derde kwartaal van 2013 zijn gedaald met 0,6% in vergelijking met het tweede kwartaal. Daarmee zijn de transportprijzen terug op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van 2012.

Dennis Wereldsma, managing consultant logistics bij Capgemini Consulting en een van de auteurs van het rapport, zegt: “In vergelijking met het voorgaande kwartaal ontwikkelen de prijsindex en de dieselindex zich in tegengestelde richting. Waar beide indexen in het tweede kwartaal stegen, zien we dit kwartaal dat de prijsindex daalde en de dieselindex steeg. De transportprijzen in de markt lijken minder afhankelijk te worden van de prijsontwikkeling van diesel. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door wijzigingen in de voorwaarden van transportcontracten.”

“De prijzen zijn terug op exact hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van vorig jaar,” aldus Peter Förster, managing director van Transporeon. “In aanvulling hierop kunnen we zeggen dat de prijzen niet alleen terug zijn op exact hetzelfde niveau als afgelopen jaar, maar ook dat exact hetzelfde indexcijfer (index 100) is bereikt als in het eerste half jaar van 2008 toen we zijn gestart met het monitoren van de transportmarkt voor dit rapport. Als we kijken naar de ontwikkeling van de transportprijzen in de afgelopen vijf jaar zien we dat het prijsniveau met ups en down te maken heeft gehad, maar dat de prijzen op de lange termijn geen significante stijging hebben doorgemaakt.”

Het volledige rapport is in te zien via: http://www.transportmarketmonitor.com/.