'Geef verkeershufter steeds hogere boete'

16-10-2013

(Novum) - Automobilisten die regelmatig in de fout gaan, moeten bij iedere misstap een hogere boete krijgen. Dat kan helpen asociaal gedrag te verminderen, staat volgens de Volkskrant in een rapport dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag publiceert.

De onderzoekers wijzen erop dat een kleine groep automobilisten een relatief groot deel van de ongelukken veroorzaakt. Als zij dichter op hun huid worden gezeten, zouden zij hun gedrag sneller aanpassen.

Iemand die een enkele keer de fout in gaat omdat hij een bord over het hoofd ziet zou niks van deze aanpak merken. Pas na meerdere overtredingen ontvangt een automobilist naast een boete een brief met een waarschuwing. Daarin staat dat de boete steeds hoger wordt als hij zijn gedrag niet aanpast.

Het is volgens onderzoeker Jolieke Mesken van de SWOV de vraag of het eerlijk is dat iemand na twintig overtredingen net zo'n hoge boete krijgt als iemand die een keer de fout in gaat. Het is niet per se de bedoeling harder te straffen, maar te straffen op maat, zegt zij in de krant.

De ANWB noemt het idee van een progressief boetesysteem in de krant sympathiek, maar stelt dat hogere boetes geen invloed hebben op veelplegers. Wel wijst de organisatie erop dat deze groep veel ergernis veroorzaakt.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil het mogelijk maken personen die binnen een jaar veel verkeersovertredingen begaan, niet alleen met een boete te bestraffen. Het ministerie werkt nog aan de uitwerking hiervan.