Politie deelt 24 bekeuringen uit bij tachograafcontrole

06-10-2011

GRONINGEN - De politie heeft maandagmiddag- en avond samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer op de Duinkerkenstraat in Groningen een verkeerscontrole gehouden. Er werden in totaal 24 bekeuringen uitgedeeld.

De controle richtte zich op fraude van tachografen van vrachtwagencombinaties. Er werd technische ondersteuning geboden door twee bedrijven (Bosch en Jari Techniek) voor het uitlezen van het motormanagement van de vrachtwagens.
In totaal werden er 34 vrachtauto's gecontroleerd. In één geval werd een bekeuring van 2200 euro uitgedeeld, omdat de verzegeling van de tachograafschijf was verbroken. De boete werd direct betaald door de chauffeur. Verder werden bekeuringen uitgedeeld voor het verlopen van de tachograafkeuring en gebruik maken van een valse bestuurderskaart. In vier gevallen werd gebruik gemaakt van een magneet op de sensor van de tachograaf. Bij de betreffende transportbedrijven volgt een naonderzoek.

Andere overtredingen
Verder werden nog 17 andere overtredingen geconstateerd. Er werd bekeurd voor onder meer: te hoge combinatie (6x), losse schokbrekers (2x) en onnodige verlichting (2x). De politie deelde daarnaast waarschuwingen uit voor kleinere overtredingen. Verder werd voor ruim 3200 euro aan transactiebedragen geïnd in verband met overtredingen door buitenlandse chauffeurs.