'Doe altijd aangifte van ladingdiefstal'

10-12-2013

DAMWOUDE - De dalende trend in de cijfers van ladingdiefstal zouden volstrekt onbetrouwbaar zijn. Volgens een artikel in Metro Nieuws van dinsdag 10 december zouden veel vrachtwagenchauffeurs en bedrijven geen aangifte doen van ladingdiefstal.

"En daar balen we van", zegt Werner Postma van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit in Metro Nieuws. "Wij willen een signaal afgeven aan de politiek dat er iets moet gebeuren aan ladingdiefstal, maar daarvoor hebben wij de juiste gegevens nodig. We moeten wel kunnen laten zien dat het een ernstig probleem is. En we zijn erachter gekomen dat veel chauffeurs geen aangifte doen van diefstal."

Volgens Postma vinden veel chauffeurs het veel te lastig om aangifte te doen.
"Het is inderdaad jammer dat diefstallen, of poging tot diefstal, niet gemeld worden. Wij hameren erop dat chauffeurs of bedrijven aangifte doen zodat wij onze activiteiten daarop kunnen afstemmen", aldus Frans Zuiderhoek van de Landelijke Eenheid.

Het eerste half jaar van 2013 daalde de ladingdiefstal van 193 gevallen in 2012 naar 158 in het afgelopen halfjaar: een daling van 18 procent.

Aangifte doen heel eenvoudig
Aangifte doen van, een poging tot, ladingdiefstal is heel eenvoudig. Sinds 1 januari 2013 is het Loket Transportcriminaliteit in het leven geroepen. Middels deze website kunt u als vrachtwagenchauffeur of als bedrijf heel eenvoudig online uw aangifte en/of melding doorgeven. Naast Nederlands is dit meldpunt ook beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Pools en Spaans.