'Hogere accijns kost ook overheid een fortuin'

23-10-2013

(Novum) - De geplande accijnsverhoging op brandstof kost niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de overheid honderden miljoenen euro's. Daarvoor waarschuwen brancheverenigingen voor wegvervoerders en automobilisten woensdag. Door de prijsverhogingen vrezen pomphouders 560 miljoen euro inkomsten mis te lopen, waardoor ook de schatkist minder accijns binnenkrijgt.

Het 'weglekeffect' voor de overheid zou honderden miljoenen euro's bedragen . Daarnaast lopen ook voor de transportsector de kosten sterk op, zo voorzien Bovag, de Eigen Vervoerders Organisatie (EVO) en Transport en Logistiek Nederland (TLN). De goederenvervoerders rekenen op een jaarlijkse lastenverzwaring van 230 miljoen euro.

De geplande accijnsverhoging bedreigt zodoende het voortbestaan van ongeveer achthonderd tankstations in grensgebieden, stellen de brancheorganisaties. Door de prijsverhogingen wordt het voor Nederlandse tankstationhouders steeds moeilijker om te concurreren met hun Duitse en Belgische concurrenten. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs in de grensstreken zullen in de toekomst daarom vaker de grens oversteken om hun tank te vullen.

De organisaties roepen het kabinet dan ook op om af te zien van de accijnsverhoging op diesel en gas van drie en zeven eurocent per liter. Zij worden in hun oproep gesteund door werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.