Ochtendspits zwaarder, echte overlast blijft uit

28-10-2013

(Novum) - De ochtendspits is maandagochtend fors zwaarder uitgevallen door de zuidwesterstorm. Op het hoogtepunt rond 08.30 uur stond zo'n 270 kilometer file, ruim 120 meer dan gebruikelijk. Dat laat een woordvoerder van de ANWB weten. Van echt grote overlast door de wind is echter geen sprake.

De gebruikelijke files waren vooral een stuk langer dan normaal. Van veel ongelukken of afsluitingen is geen sprake. "Wat het verkeer betreft zijn we over het hoogtepunt, maar de wind neemt later maandagochtend nog toe", aldus de woordvoerder. De ANWB had vooraf gerekend op bijna driehonderd kilometer file.

Verkeer dat maandagochtend nog de weg op wil, moet rekening houden met zware tot zeer zware windstoten tot 140 kilometer per uur. Die zullen naar verwachting vooral in het westen en noordwesten van het land verkeersoverlast veroorzaken. Voor alle weggebruikers zal het lastig zijn het stuur recht te houden, aldus de ANWB.

Automobilisten wordt geadviseerd hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld door meer afstand te houden. "Denk goed na, doe geen gekke dingen en let goed op", adviseert de woordvoerder.