Eerste grootschalige strooiactie tegen gladheid

20-11-2013

(Novum) - Dinsdagnacht is voor het eerst dit seizoen grootschalig gestrooid. In driekwart van het land gingen strooiwagens op lokale of doorgaande wegen op pad, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

De temperatuur aan de grond daalde in Twente tot -5,5 graden. In de Veluwe en bij Herwijnen daalde de temperatuur op waarneemhoogte (anderhalve meter) tot -2,8 graden.

Voor gladheid op de snelwegen hoeven automobilisten niet zo bang te zijn omdat Rijkswaterstaat alle gladde plekken netjes in de pekel heeft gezet, zegt de woordvoerder. De eigen oprijlaan kan nog wel glad zijn. "Het verschilt per provincie waar precies is gestrooid. Sommige provincies hebben bijvoorbeeld alleen gestrooid op bruggen en viaducten."

Door het heldere weer koelde het flink af. Boven de lijn Goeree-Overflakkee-Nijmegen kon daardoor gladheid ontstaan. "Daaronder is minder vocht aanwezig en dan is er dus ook geen gladheid te vrezen."

De temperatuur komt in de loop van de ochtend uit boven het vriespunt, daarna gaat het waarschijnlijk regenen. "Aan het eind van de middag en het begin van de avond bestaat er zelfs kans op natte sneeuw. In de Veluwe en op de Limburgse heuvels kan die blijven liggen."