ZOAB kan langer mee door asfaltbotox

05-09-2013

(Novum) - Door de asfaltsoort ZOAB preventief te behandelen met een verjongingsmiddel kan de levensduur met twee tot drie jaar worden verlengd. Een proef die sinds 2010 wordt gehouden op de A73, A1, A50 en A6 is veelbelovend en daarom wordt de proef uitgebreid, meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Normaal gaat de linkerrijstrook van zeer open asfaltbeton (ZOAB) zo'n vijftien jaar mee en de rechterrijstrook tien jaar, zegt een woordvoerder. In het levensduurverlengende middel zitten geen stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Het onderzoek naar een verjongingscomponent is ruim drie jaar geleden opgezet door een samenwerking van Rijkswaterstaat, de TU Delft, TNO en drie aannemers. Hiervoor is een proef gedaan op vakken van ongeveer driehonderd meter lengte.

Uit laboratoriumonderzoek zou blijken dat de gebruikte middelen microscheurtjes helen en vorstschade voorkomen. Bij de nieuwe proef hebben de vakken een lengte van vijf tot zes kilometer. Zo kunnen de bedrijven die de laag aanbrengen meer ervaring opdoen en kan Rijkswaterstaat rekening houden met deze vakken bij de planning van het onderhoud.

De 'verjongingscrème' is volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) een mooie innovatie die onderhoudskosten bespaart. "Bovendien levert dit minder verkeershinder op en is het een milieuvriendelijkere manier van wegbeheer. "