Pouw vraagt faillissement aan voor dealers noorden

24-12-2013

AMSTERDAM - Pouw Automotive Groep heeft dinsdag het faillissement aangevraagd voor de noodlijdende dealerbedrijven in Assen en Groningen. Doordat de laatste auto's vorige week uit de showrooms waren gehaald, was een normale bedrijfsvoering niet meer mogelijk, licht een woordvoerder toe. Bij Pouw-Noord werken in totaal negentig mensen. Het bedrijf verkocht de merken Opel, Kia en Mazda.

De aanvraag heeft alleen consequenties voor de noordelijke dealerbedrijven. De overige achttien dealerbedrijven in het oosten en het westen van het land zijn 'financieel erg gezond', aldus de woordvoerder. Ook de leasemaatschappij en de zes schadebedrijven van Pouw zijn niet betrokken in de faillissementsaanvraag.

Het was al bekend dat de noordelijke werkmaatschappij van Pouw met financiële problemen kampte, vanwege de moeilijke marktomstandigheden. In overleg met de importeurs was begin van deze maand de voorraad van de dealers al teruggebracht. Bovendien werd de vestiging in Haren gesloten. Dat bracht echter toch niet voldoende financiële lucht, aldus de woordvoerder. Afgelopen vrijdag werden daarom de laatste auto's uit de showrooms weggehaald.

Pouw streeft naar een doorstart van de bedrijven in Groningen en Assen. "Hierover worden met meerdere potentiële kandidaten gesprekken gevoerd", zegt de woordvoerder. Het autobedrijf voert al gesprekken met het beursgenoteerde Stern over een volledige overname. Recent werden al de Mercedes Benz-activiteiten van de twee autobedrijven samengevoegd. Of de noordelijke dealers nu nog in deze gesprekken worden meegenomen, is nog niet bekend, zegt de woordvoerder. (Novum)