Truckersprotest Amerika dooft als nachtkaars uit

13-10-2013

WASHINGTON - Het werd groots aangekondigd. Op 11 oktober zouden vrachtwagenchauffeurs in heel Amerika drie dagen lang de boel plat leggen. Geen vrachtwagen zou er meer rijden, althans niet in opdracht. Op Facebook werd er een speciale pagina opgericht met als titel "Truckers To Shut Down America". Duizenden sympathisanten wist de Facebookpagina te trekken. De realiteit bleek echter anders.

De bedoeling was dat de Amerikaanse chauffeurs op 11 oktober massaal een protest rit met de titel "The Ride for Constitution" zouden maken. Rond de Capital Beltway in Washington DC kwamen zo'n 30 vrachtwagens opdagen. Ook andere staten meldden een soortgelijk aantal vrachtwagens.

Even was er verwarring toen er op Twitter een foto circuleerde waarop het leek dat de Interstate snelweg door Amerika een lang vrachtwagenconvooi toonde. Na onderzoek bleek deze foto echter al in mei te zijn genomen tijdens het 'Make-a-Wish' vrachtwagen convooi in Lancaster. Nog een foto die circuleerde op Twitter van een enorme verkeersopstopping bleek een verkeersopstopping in Italië te zijn. De foto's wekten argwaan bij journalisten omdat het op beide foto's stralend weer was terwijl het op de actiedag vrijdag bijna overal regende.

De actie was gericht tegen president Barack Obama en het Amerikaanse congres. Met de actie wilden zij hen onder druk zetten. Volgens de truckers worden zij onder het minimum loon betaald.

De officiële woordvoerder van de actie is Pete Santilli. Hij is de man achter de Facebook pagina. Volgens USA Today is hij presentator van een internetradiostation "Guerilla Media Network" en iemand die complottheoriën blootlegt. Volgens de krant kreeg hij media-aandacht nadat hij in mei verklaarde dat Hillary Clinton aangepakt moest worden vanwege de "nep vertoning rond de jacht en het ombrengen van Osama Bin Laden". Volgens Pete zijn daarbij alle betrokken Amerikaanse soldaten omgebracht om ze het zwijgen op te leggen.