Tien procent tachograaffraude tijdens controle

17-09-2013

In de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 september 2013 heeft de federale Wegpolitie in België tussen 18:00 uur en 02:00 uur een controleactie op fraude met de tachograaf gehouden. De actie vond plaats in de Belgische provincie Limburg. In totaal controleerde de politie 83 vrachtwagens; er werden 8 gevallen van fraude vastgesteld.

De strijd tegen ongevallen met zwaar vervoer vormt een van de prioriteiten van de politie. Frauderen met de tachograaf heeft een belangrijke invloed op de verkeersveiligheid, op de sociale situatie van de bestuurder en op de concurrentie tussen de verschillende transportfirma’s. Met deze actie wil de federale Wegpolitie de fraudeurs hard aan te pakken en een positief signaal te geven aan de firma’s en de bestuurders die wel trachten om de wetgeving na te leven.

De actie van afgelopen nacht is uitgevoerd door 23 leden van de federale Wegpolitie uit het heel België. Naast tachograaffraude constateerde de politie ook overtredingen op de rij- en rusttijden, rijden zonder geldig vervoersbewijs etc.

Het totaalbedrag van alle boetes samen bedroeg 33.500 euro. De overtreders waren afkomstig uit Duitsland, Tsjechië, Ierland, Nederland, Polen, Italië, Bosnië, Roemenië, Spanje, Bulgarije en België.