Brengchauffeur trekt man in rolstoel voor aanstormende trein weg

28-10-2013

Brengchauffeur Harrie Franken is een held. Met gevaar voor eigen leven heeft hij een gehandicapte man in een loodzware elektrische rolstoel letterlijk en figuurlijk voor de dood weggesleept.

Het is vrijdagavond 25 oktober rond kwart voor zes. Harrie nadert in Velp de spoorwegovergang aan de president Kennedylaan. Midden op de overgang, tussen de rails, staat een elektrische rolstoel met een gehandicapte man. Harrie heeft direct door dat er hier iets helemaal fout is. Hij zet zijn bus stil, stapt uit en loopt naar de rolstoel.

"Die moet onmiddellijk hier weg", concludeert Harrie en begint aan de rolstoel te sleuren. Geen beweging in te krijgen. "Man, ik heb lopen trekken en duwen, maar ik kreeg dat ding met geen mogelijkheid van zijn plaats", zegt Harrie een paar uur later thuis, nog helemaal onder de indruk van het voorval.

Aanstormende trein
"Intussen waren er al allerlei omstanders. Ik wenk nog van ‘jongens, help me alsjeblieft’, maar iedereen bleef staan. En toen opeens kreeg ik die rolstoel toch van zijn plaats. Ik denk dat ik op dat moment bovennatuurlijke krachten had. Dat móét wel. Toen ik een paar meter verder was, gingen de spoorbomen dicht. Die kreeg ik nog zo’n beetje in mijn nek." Direct daarop kwam de trein naar Arnhem aanstormen.

Politie en ambulance hebben vervolgens de gehandicapte opgevangen. Harrie heeft de komst van de ambulance niet afgewacht. "Nee, op een gegeven moment moest ik weer door, mijn route afmaken."

Als beloning voor zijn optreden heeft Harry een cheque ontvangen voor een lekker weekeindje weg.